Rize’de 97. Yıl Coşkusu

Rize düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümünü coşkuyla kutlandı.


02 Mart 2015 20:37
Tören Cumhuriyet Meydanın da Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kutlama töreni hava muhalefeti nedeni ile İsmail Kahraman Kültür Merkezinde devam etti.

Cumhuriyet Meydanında başlayıp İsmail Kahraman Kültür Merkezinde devam eden Törene Rize Valisi Ersin YAZICI, İl Garnizon Komutanı Kıdemli Albay İsmet CANSARAN, Belediye Başkan Vekili Mustafa ALTAY, Cumhuriyet Başsavcısı H. Hakan YAĞIZ, İl Emniyet Müdürü Adem ÇAKICI, Siyasi Parti İl Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Tören Jandarma Binbaşı Özgür ÖZGÜ’nün açılış konuşması ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Belediye Başkan Vekili Mustafa ALTAY yaptı.

Rize Belediye Başkan Vekili Mustafa ALTAY, törende yaptığı konuşmada, "Kurtuluşun, hürriyetin, kuruluşun, yeşil ve mavinin temsilcisi rize farklı bir sabaha uyandı. Göz yaşı imtihanından şerefle çıktığımız o unutulmaz günün bugün 97’inci yılındayız. Birinci cihan savaşında 9 mart 1916 tarihinde Rize, rusların işgaline uğramış, 2 mart 1918’ tarihinde bağımsızlığına kavuşmuştur. Selam olsun bu destanı yazanlara ve yaşatanlara. Ne mutlu bize ki tehlike acı ve yoklukların üstesinden gelerek felaketin küllerinden doğarak 20 nisan 1924 tarihinde vilayet olduk" dedi.

Altay, konuşmasını, "Biz Rizeliyiz. Samimiyetle, karşılıksız ve çıkar gözetmeden Rize’yi seviyoruz. Rize sanat memleketidir, ziraat memleketidir, ticaret memleketidir, şifa memleketidir. Rize, sahip olduğu natürel güzellikler ile rahat ve huzurlu bir memlekettir. Tarihe saygı duyuyor ve istikbale umutla bakıyoruz" ifadeleri ile sürdürdü.

Konuşmasında öğrencileri de unutmayan Altay, "Sizler cumhuriyetin tek başına fikir ve yenilenme yolunda etkili güçlü eserler meydana getireceksiniz. sizler ülkeniz için sorumluluk duygusu taşıyan, okuyan, tarihini araştıran geçmişinden ders çıkarıp,geleceğe umutla bakan nesiller olmalısınız. mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi sizlere düşen tarihi, görev yaşanılan acılardan ders çıkarıp tarihi tekerrür ettirmemenizdir" ifadelerini kullandı.

Altay konuşmasını, "Sözlerimi tamamlamadan önce Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü kutlamalarında bugün ! bizlere bağımsızlığımızı kazandıran bu mutlu günü yaşamamıza vesile olan başta istiklal harbi başkumandanı ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu gazi Mustafa Kemal Atatürk, olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, siz değerli hemşehrilerimi saygı ve sevgi ile selamlıyor, kurtuluş günümüzü kutluyorum" ifadeleri ile tamamladı.

Törende, şiirler okundu. Yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödülleri takdim edildi. Halk oyunları gösterileri ile son bulan tören aynı yerdeki sergi salonunda, "Milli mücadele döneminde Rize" konulu tarihi fotoğraf sergisi ile sona erdi.











Kaynak :
 
Yorum Ekleyin
Başlık: *
Yorum:
Güvenlik Kodu:
 

KÖŞE YAZARLARI

Gündem ve diğer konularla ilgili konular.

Query Error : (select yazarlar.Resim,yazarlar.Baslik as yazaradsoyad,yazarlar.Eposta as yazareposta,yazilar.*,yazarlar.Baslik as yazarbaslik,MAX(yazilar.Tarih) as yazitarih from yazilar,yazarlar where yazilar.Tarih = (SELECT MAX(Tarih) FROM yazilar where yazarID=yazarlar.ID) AND yazilar.onay=1 AND yazarID=yazarlar.ID group by yazarID order by yazilar.Tarih desc limit 0,3).Expression #4 of SELECT list is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'kma0002_sys.yazilar.ID' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by